VI FANN DET I ÖSTERBOTTEN: Närproducerat och färskt på bordet

Marina Storbjörk och Kristina Linde jobbar i färskvarucentralen i Korsnäs.

För att transporten ska vara effektiv krävs stora mängder livsmedel. Därför färdas lokalproducenternas rotsaker och grönsaker i allmänhet hundratals kilometer till centrallagren i södra Finland innan de kommer tillbaka till t.ex. samma kommuns storkök.

För att främja användningen av närproducerad mat har Yrkesakademin i Österbotten sökt alternativ till de långa transporterna. Vid skolans enhet i Korsnäs har man grundat en central dit de lokala odlarna kan föra sina produkter och där produkterna förbehandlas. Tre gånger i veckan packar logistikstuderande en paketbil och kör ut örter, grönsaker och rotsaker till nio storkök i tre kommuner.

- Tidigare kunde fem bilar leverera produkter till dessa storkök, men nu kan produkter från närområdet levereras med en bil. Det underlättar såväl producenternas som storkökens arbete, berättar projektledare Kristina Linde om projektet som finansieras av ELY-centralen i Österbotten.

Fredrik Sandvik, Jimi Siili och Julian Vestling kör ut lokalproducenternas rotsaker och grönsaker till olika storkök.

En bro mellan producenter och storkök

Även om verksamhetsidén verkar rätt okomplicerad, har den krävt en hel del arbete. - Det räcker inte att ha någon som hackar grönsaker i centralen, utan det krävs en yrkeskunnig personal för att få logistiken, faktureringen och skötseln av beställningar att fungera, påpekar Linde.

Linde är nöjd med att projektet har byggt upp en kontakt mellan storkök och producenter och producenterna har fått större synlighet. Av samma åsikt är Gabriella Svenns som kör Hultholms potatis till centralen.

- Det gynnar oss att få sälja potatis hit. Det är bra att intresset för närmat har vaknat och att man nu ser till också annat än priset. Numera köper jag själv också hellre närproducerade varor än varor som körts hit från Helsingfors eller importerats från utlandet.

SSvens potatis blir inte långvarig på centralen. Arbetsledare Marina Storbjörk kontrollerar i beställningslistorna att rätt mängd varor är på väg till storköken och sätter sedan yrkesskolstuderandena Jimi Siili, Fredrik Sandvik och Julian Vestling i arbete.- Försiktigt pojkar, potatisen får inte få några smällar, den blir så lätt svart, instruerar hon de studerande som lastar paketbilen.

Utnyttja säsongsprodukter

Nu medverkar under tio producenter och urvalet innehåller bl.a. tomat, gurka, lök, kålrot, palsternacka och örter. Ibland gör man salladsblandningar eller bjuder ut tomatsås, blomkål eller ättiksgurka.

- Inom projektet har vi med framgång uppmuntrat storköken att utnyttja säsongsprodukter och planera matlistorna enligt säsong. Kök vid äldreboenden, skolor och hälsovårdscentraler är med. Det skulle ha funnits ännu fler intresserade, men vi kunde inta ta med alla ännu, tillägger Linde.

Centralen inledde sin verksamhet för ca ett år sedan. Avsikten är att kunna utveckla konceptet till en sådan form att någon privatföretagare kan köpa det och ta över verksamheten.

- Tanken är att projektet ska fortsätta, för än så länge har vi bara etablerat rutinerna, konstaterar Linde och börjar redan förbereda nästa beställning då de studerande fått paketbilen klar för avfärd.