Allt fler vill tillbringa sin semester i landsbygdsidyllen

Enligt en turistundersökning som Statistikcentralen publicerade för ett tag sedan ökar inrikesresorna i popularitet för närvarande. År 2009 ökade antalet fritidsresor i Finland med 3 procent jämfört med år 2008. Det totala antalet inrikesresor uppgick år 2009 till cirka 5,2 miljoner sådana fritidsresor under vilka man använde avgiftsbelagda inkvarteringstjänster, såsom hotell, campingplatser eller hyrda stugor.

Trots att olika turisttrender kommer och går, har nutidens turister emellertid gemensamt att man vill göra unika resor. Dagens människor vill uppleva någonting äkta. Sålunda ökar landsbygdsturismen i popularitet, eftersom den finländska landsbygden uttryckligen är en plats som bjuder på storslagna upplevelser och erfarenheter.

I stället för en stadssemester eller en utrikesresa lönar det sig att styra kosan mot landsbygden, eftersom en semesterresa på landet garanterat är värd att uppleva! Den finländska naturen är en utmärkt plats för att ladda batterierna och koppla av. På landsbygden får man njuta av friden och stillheten, men också uppleva en synnerligen händelserik semester, eftersom landsbygden erbjuder ett brett utbud av olika aktiviteter.

Naturen viktigast för landsbygdsturismens attraktionskraft

Den finländska naturen är den faktor som är mest betydande för landsbygdsturismens attraktionskraft. Den erbjuder gott om möjligheter för turistnäringen. Behovet av naturupplevelser och guideturer i naturen har ökat i samma takt som urbaniseringen. När naturen inte längre är bekant för människan, vill man ofta ta med sig en naturguide som tolk och skydd på utflykterna. Därför riktas stora tillväxtförväntningar fortfarande till naturturismen som har ökat de senaste åren.

De vanligaste aktiviteterna är bland annat fotvandringar, båtutflykter, ridutflykter, paddling och fiske. Även naturäventyr, teamkurser, må bra-resor och speciella hobbyer hör till det typiska programutbudet på landsbygden. På vintern har olika slags safarier med snöskoter och fyrhjuling varit ytterst populära.

Inkvarteringstjänsterna spelar också en viktig roll. Gästgiveriverksamhet och stuguthyrning har blivit en del av det mångsidiga utbudet av tjänster på landsbygden. Inkvartering med frukost på lantgårdar är en finländsk version av den centraleuropeiska verksamheten bed & breakfast − de som har tröttnat på hotell kan hitta ytterst unika inkvarteringsställen. Det rimliga priset på inkvartering har också bidragit till att tjänsterna har ökat i popularitet.

Den professionella turistverksamheten på landsbygden utvecklas i gynnsam riktning

Enligt landsbygdens småföretagsregister finns det cirka 3 900 företag utan anknytning till en gård som tillhandahåller rese-, inkvarterings- och rekreationstjänster och fler än 3 000 gårdar som bedriver branschövergripande turistverksamhet på landsbygden. Den officiella statistiken innefattar inte ett betydande antal företag, vars inkvarteringskapacitet året om uppskattas uppgå till cirka 30 000 bäddar. Största delen av turistgårdarna är fortfarande verksamma gårdar som får extra inkomster från turismen. Turistföretagandet är sålunda en av de mest allmänna formerna för den verksamhet som bedrivs vid sidan av den vanliga verksamheten på gårdarna.

Trots att effekterna av den ekonomiska recessionen har varit uppenbara inom turismen, verkar läget för tillfället mycket mer positivt. Av företagen förväntar 40 procent sig att branschen ska växa något eller betydligt. Företagen inom landsbygdsturismen förväntar sig att efterfrågan förblir god och att antalet fritidsresor i Finland fortfarande ökar i jämn takt.

I synnerhet barnfamiljer förväntas resa flitigt på landsbygden även i fortsättningen. De mest typiska landsbygdsturisterna är just barnfamiljer som reser genom Finland på väg till släktfester eller bekanta. Även inkvarteringsställena på gårdar i närheten av typiska semesterresmål för barnfamiljer, exempelvis nöjes- och djurparker, har varit ytterst populära.

Programmet för landsbygdsutveckling erbjuder möjligheter att utveckla turistföretagen

I programmet för landsbygdsutveckling hör utvecklingen av landsbygden till utvecklingen av landsbygdsnäringarna. Bidrag beviljas bland annat för uppbyggande av omfattande projekthelheter som ska genomföras i flera olika landskap. Målet är att skapa en lönsam företagsverksamhet på landsbygden som utgår från en mångsidig landsbygdskunskap.